ASOY Lauttasaarentie 4 perii vuokraa vastoin yhtiöjärjestystä.


Alla Etelätuonti Oy perustelee, miksi se ei aijo jatkaa perusteetonta vuokranmaksua olemattomista varastotiloista (alun perin kaksinkertainen yhtiövastike on perustunut varastotilojen hallintaan). Tilojen omistusoikeutta, vuokranmaksu ei muuta, koska tilat eivät ole olleet Etelätuonnin hallinnassa, vaan AsOyn hallinnassa. Tilat kuuluvat edelleenkin Etelätuonnin omistukseen asiakirjojen perusteella, sanoipa oikeus mitä tahansa. Omistuksen osoittavia asiakirjoja ei voi edes lainpäätöksellä muuksi muuttaa. Se olisi oikeuslaitoksen suorittama perusteeton omaisuuden riisto. Sitäpaitsi AsOy ei sellaista vaadetta ole edes oikeudessa koskaan esittänyt. Se esiintyy oikeudessa tilojen omistajana, vaikka sillä ei ole esittää kyseisiin tiloihin saantokirjaa. Yhtiöjärjestyksen tekstiä se on yrittänyt muuttaa, Lehikoista kiristämällä, eri tavoin siinä onnistumatta. AsOy tunnustaa näin yhtiöjärjestyksen laillisen omistusvoiman.

Etelätuonti on taistellut AsOy:tä vastaan lähes 40 vuotta, etsien oikeusteitse muutosta kohtuuttomaan tilanteeseen. Ensin yrittämällä saada menetetty tila jälleen hallintaansa ja nyt yrittämällä saada edes vuokranperintä kohtuulliselle tasolle. Alla taloyhtiölle lähetetty kirje vuokran kohtuullistamiseksi.

Vuokra (yhtiövastike) on määritelty yhtiöjärjestyksessä yksiselitteisesti neliöperustaiseksi ja liikehuoneistoille kaksikertaiseksi. Vuokranperintä on ilmeisimmin alunperin perustunut liiketiloihin ja liiketilojen kokoisiin varastotiloihin niiden alapuolella, joten vuokralle on ollut todellinen, fyysnen peruste. AsOy on ottanut varastotilta omaan käyttöönsä ja busineksen tekoon, mutta Etelätuonnilta perittävä vastike on säilynyt ennallaan. Tällaista menettelyä voisi kutsua voiton maksimoimiseksi. Nyt AsOy on maksattanut Etelätuonnilla ensin yhtiövastikkeen varastoista ja sen jälkeen se perii vielä Pesulalta varsinaista tilavuokraa ja kaikki omaan taskuun. Näin kevennetään huoneistojen vastiketta, laittomasti, liikkeiden kustannuksella.

Alla on AsOy:n lähettämä vuokrakarhu. Huomaa, että tässä karhutaan yhden huoneiston vuokraa, liikehuoneistoja on kaksi. Karhukirje todistaa vuokran suuruuden nelinkertaiseksi. Kokonaisvaade yhdeltä 45m2 liikehuoneistolta on 9kk ajalta 4971 euroa. Kun se jaetaan ensin 9:llä (/kk) ja sen jälkeen 45 (m2) saadaan kuukauden neliövuokraksi 12,27€, kun virallinen yhtiövastike liikehuoneistolta on ~6€. Asuinhuoneistoilta vastike on ~3€ per neliö. Putkiremontti tulee nostamaan (se ei näy vielä vastikkeessa) kaikkia vastikkeita, mutta liikehuoneistoilta tämä menee jo kohtuuttemuuksiin nelinkertaisena lainaosuutena. Ahneudella ei ole määrää eikä laitaa. Jos oikeuslaitos ei puutu tällaiseen toimintaan, tämä tapausselostus voidaan jakaa kiskontaohjeeksi kaikille AsOy:ille joilla on liikehuoneistoja taloissaan. Jo pelkkä omaisuuderiisto (hovi 1990) ja (hovi 1995) on ollut hyvin näpsäkkä laatuaan ja mennyt läpi kaikissa oikeusasteissa. Laittomuus näyttää kannattavan oikeuslaitoksen suojaamana.

Samoin todistusvoimainen on Etelätuonnin tilintarkastajan lausunto samasta asiasta useamman vuoden ajalta. Ensimmäinen on vuodelta 2002, jossa näkyy myös AsOy:n pesulalta saama vuokrahyöty ja toinen todistus on Etelätuonnin maksamista yhtiövastikeista vuodelta 2017.

Nämä dokumentit ovat lainvoimaisia todisteita AsOy:n vuokrankiskonnasta.

Vuokra (yhtiövastike) on määritelty yhtiöjärjestyksessä yksiselitteisesti neliöperustaiseksi ja liikehuoneistoille kaksikertaiseksi, sen hallinnassa olevien tilojen mukaan. Vuokranperintä on alunperin kohdistunut liiketiloihin ja liiketilojen kokoisiin varastotiloihin niiden alapuolella, joten vuokralle on ollut todellinen, fyysinen peruste tupla neliömäärälle (90 m² liikehuoneet ja 90m² varastoja). AsOy on kuitenkin, jo 60- luvulla, ottanut varastotilat omaan käyttöönsä mutta vuokranperintä on säilynyt ennallaan. Tämän vastikekäytäntöjäänteen pitäisi jo soittaa oikeudessa kelloja myös tilojen todellisesta omistussuhteesta ja AsOy:n ahneudesta, mutta näinhän ei ole tapahtunut, koska kaverioikeus etsi toisenlaista tuomiota ja myöhemmät oikeudenkäynnit ovat olleet systemaattisesti edellisten peittelyä.

 

Asunto-osakeyhtiölaki 3. luku 5 § sanoo:


Osakehuoneiston käytön estyminen

Jos osakehuoneistoa ei voi käyttää sen käyttötarkoituksen mukaisesti, osakkeenomistajalta perittävästä yhtiövastikkeesta on vähennettävä määrä, jolla yhtiön käyttö- ja kunnossapitokulut vähenevät huoneiston käytön estymisen vuoksi.

--------------------------

Yhtiövastiketta tulisi palauttaa vuodesta 1980 alkaen - tai mikäli oikeus katsoo osittain perimiksen jo vanhentuneeksi, sen on määrättävä vuokran palauttaminen lain mukaiselta ajalta. Näin ei oikeus ole kuitenkaan asiaa tuominnut. MIKSI?

 

Aloitussivulle>